Friuli Venezia Giulia prvý dotyk mora

Taliansko / Friuli Venezia Giulia

Trieste Pri potulkách na každého pútnika výrazne zapôsobí stret s vodou. Voda je na cestách mimoriadne dôležitá. Stretnutie s morom je veľkou udalosťou. Prvé more smerom na juh sa nachádza v regióne Friuli Venezia Giulia. Tento kraj sa nachádza na severe Talianska. Keď prekročíte posledné alpské sedlá, krajina sa už len zvažuje až sa po stovke kilometrov rozplynie v mori. Dotyk mora vo Friuli Venezia Giulia dáva radosť, novú silu. Každý sa tu pozastaví, aby zmyl prach z čela a osviežil sa. Pre Taliansko je priam prirodzené, že tu človeka napadlo zbúchať loďku, upliesť siete a usadiť sa. Neviem prečo, ale keď som sedel na brehu mora v Lignano, alebo Grado, napadlo to aj mňa. Nemať taký vrúcny vzťah k domovine, čo je pre mňa Bratislava, tak neviem, neviem.

Neraz som sa zamyslel, prečo sa väčšina potuliek samé od seba snažia nasmerovať na juh. Vyskúšajte si to, len tak bezcieľne sa vydajte krajinou. Ak nemáte dopredu nikam namierené a nekráčate po vyšliapanej cestičke, ktorá by vám určovala smer, akosi vás slnko automaticky nasmeruje k sebe. Preto sa Jadranské more nedá minúť, trafí sem každý našinec, ktorý ide za slnkom. Určite neminie Taliansko a ak správne udržiava smer za slnkom, prvým krajom Talianska, do ktorého vkročí je Friuli Venezia Giulia. Hlavným mestom tohto regiónu je staré prístavné mesto Trieste, ktoré sa žiada aspoň navštíviť, ak si ho hneď nezvolíte za miesto letného pobytu pri mori. Trieste je jedným z troch hlavných letovísk regiónu spolu s destináciami Grado a Lignano.

Friuli Venezia Giulia a prvý dotyk mora na severe Talianska, doporučujem ešte vyzdobiť kvalitným papaníčkom. Určite vyskúšajte miestnu špecialitu San Daniele prosciutto, toto je jediný originál. K tomu na zapitie niekoľko možností kvalitného červeného, alebo bieleho vínka spod horských oblastí. Sever kraja FVG pokrývajú Alpy, takže návštevnosť kraja je celoročná. Lyžovať tu môžete v mnohých menších strediskách, ale najlepšie si zalyžujú freestylisti v známom voľnoštyliarskom stredisku Tarvisio, alebo rodinnom Piancavallo. V tieni zvučnejších mien si môžete dopriať kvalitnú lyžovačku na 130 km zjazdových tratí v nepreplnených strediskách Friuliánskych Dolomitov a Karnských Álp.

Prezentácia Friuli Venezia Giulia

Nasledujúce video výstižne vykresľuje pestrosť ponuky, ktorú vie poskytnúť región FVG návštevníkom. Precíznosť vyhotovenia dielka je príznačná aj pre iné služby v tomto regióne, s ktorými sa tu stretnete a ktoré musím vyzdvihnúť. Charakteristická vlastnosť južanov je "mám na saláme", avšak pre Friulianov to až tak neplatí. Naučili sa na vyšší level asi vďaka dlhoročnej nemeckej klientele? Je to príjemné osvieženie. Pozor, nejedná sa o žiadne x % rozdiely, ale jemné odtiene odlišnosti oproti talianskemu priemeru ;-)



Top destinácie v regióne FVG sú Carnia v Karnských Alpách, Cividale zo zoznamu Unesco, Friuliánske kopce sú domovom San Daniele šunky, Gemona a okolité hory, Gorizia na hraniciach so Slovinskom, prímorské letovisko Grado a historická Aquileia, prázdninové stredisko Lignano Sabbiadoro, rodinné lyžiarske stredisko Piancavallo vo Friuliánskych Dolomitoch, moderné a živé mesto Pordenone s filmovým a knižným festivalom, klenot lyžiarov voľnoštyliarov Tarvisio, hlavné a prístavné mesto Trieste (Terst), alebo mesto Udine, ktoré je križovatkou k talianskemu jadranu.

Mapa Friuli Venezia Giulia

Na mape regiónu Friuli Venezia Giulia toho nieje označené veľa, ale kvalita je zaručená. Dovolenka Lignano a dovolenka Grado sú známe pojmy v svetovom význame turistiky. Obe strediská veľmi dobre poznám a môžem ich iba vrele doporučovať. Na cesty vždy pribaľte aj príslušné mapy, uľahčujú život.


Zobraziť Taliansko Friuli Venezia Giulia na väčšej mape


Autor: Ilém Hárniš Tulák,

P.S. navštívte domovskú stránku >> Potulky Taliansko


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára