Grado historické letovisko

Taliansko / Friuli Venezia Giulia / Grado

Grado
Dovolenka Grado
Návštevníci dovolenkového strediska Grado už na prvý pohľad zistia, že tu splýva história s morom a plážami a spolu citlivo kráčajú ruka v ruke privítať návštevníkov. Na Taliansko výborná, až strategická poloha výbežku v najsevernejšej časti jadranského pobrežia predurčila dejinný vývoj Grada. V tejto časti Talianska región Friuli Venezia Giulia ponúka dve hlavné čerešničky na letné prímorské dovolenkovanie, Lignano a Grado. Je medzi nimi rozdiel v atmosfére a charaktere dovolenkovania. Grado má komornejšiu atmosféru, je viacej zamerané na hotelové služby. Proti tomu v Lignano prevládaju rezidenčné komplexy, apartmány a vily. Celkový ráz starobylosti mestečka vytvára charakteristické kúzlo, ktoré vytiahne úsmev na vašu tvár. Ja som si pomenoval Grado ako historické letovisko, možno by správnejšie pasovalo pomenovanie prímorské letovisko s atmosférou histórie, alebo oáza kľudu.

Podobne ako sa odlišuje Lignano od konkurentov na obrovských plážach susedného Veneta, existujú aj v Grado prvky jedinečnosti. Spomínaný historický duch a komornejšia atmosféra ponúkajú prímorskú dovolenku zrelším jedincom, alebo párom, ktorí ocenia aj pridanú hodnotu v podobe historických pamiatok a kľudu. Dlhoročná väčšinová klientela zo západnej a severnej Európy naučila domácich uhladenejším móresom v poskytovaní servisu a služieb, preto si prídete na svoje ak ste trochu viac puntičkársky a vyžadujete tieto vlastnosti aj od svojho okolia. Pekný príjemný hotelíček, uprataná pláž a čisté uličky, večerný kľud a nádych histórie vám spôsobia príjemné zážitky vhodné na archiváciu.

Video Grado



Grado sa nachádza na súši, ktorá je však obklopená morom. V podstate ide o ostrov, ktorý má vybudované s pevninou pevné spojenie v podobe násypu smerom na Aquileiu v dĺžke 5 km. Na opačnej strane ostrova spája Grado s pevninou ďalší most, podstatne kratší, len 190 metrov. Navyše aj samotné mestečko a jeho centrum sa nachádza na viacerých ostrovoch spojených mostami. Občas som si pripadal ako v mini Benátkach. Ak máte štýl a vlastníte golfové palice, berte ich so sebou, miestny golfový klub na vás čaká. Na oboch najvzdialenejších koncoch ostrova (východný a západný) sa nachádzajú prístavy, kde si prenajmete jachtu s kapitánom, alebo sa zapíšete do kurzu plachtenia.

Dovolenka Grado je zamerané na komfort

Pre milovníkov plavkového života na dovolenke sú k dispozícii dve pláže, väčšia západná pláž je voľne prístupná bez špeciálneho vybavenia, východná pláž je menšia a disponuje kvalitným plážovým servisom. Modrá vlajka je samozrejmosťou, hovorí o čistote a najmä kvalite mora v Grado. Pláže sú udržiavané, lehátka a slnečníky sú za polpatok, väčšinou ich zabezpečíte v jednom balíku pri zakúpení hotelového ubytovania, alebo si ho zakúpite na mieste. Prechádzky mestom, ktoré pôsobí akoby tu zatal čas, vám bude povedomé. Elegantný benátsky štýl, uličky voňajúce úlovkami rybárov lákajú na ochutnávku plodov mora. Čerstvejšie a chutnejšie nezoženiete. Prehliadkou Baziliky Sv. Eufémia môžete začať zaujímavú púť po časoch dávno minulých, to by ste nemali vynechať neďaleké mestečko Aquileia, kde sa nachádzajú unikátne mozaiky.

Miestni deklarujú, že dovolenka v Grado je zamerané na komfort a pohodu, pre deti je tu bezpečnosť na prvom mieste. More na hranie sa detí spĺňa najvyššie kritériá, plytká voda, jemný piesok, teplá voda, takže ich môžete nechať celý deň čvachtať a hrať sa.

Mapa Grado

Ak sa chystáte na dovolenku do Grado, mapa Grado sa bude hodiť, tunajšie kanály, lagúna, mostíky, cestičkyy by vás mohli zatúlať.


Zobraziť Taliansko Friuli Venezia Giulia na väčšej mape


Autor: Ilém Hárniš Tulák,

P.S. navštívte domovskú stránku >> Potulky Taliansko


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára