Neapol a more staré spojenie

Taliansko / Kampánia (Campania) / Neapol (Napoli)

Neapol a more
Neapol a sopka Vezuv
Pohľad na Neapol v zálive rovnakého mena z mora je neopakovateľný. Malebné mesto Neapol plné histórie sa rozkladá na úpätí svahov sopky Vezuv, ktorého kužeľovitá silueta sa dá rozoznať už z veľkej diaľky. Neapol a more to je staré spojenie, ktoré tu bolo vždy. Prví grécki kolonisti prišli z mora a v živote pri mori ľudia v Neapole vždy našli svoje hlavné motivácie. Ak chcete mesto obdivovať od mora sú chvíle kedy je nemožné, aby ste sa toho pohľadu vzdali.

Neapol nalepený na úpätí sopky Vezuv vyvoláva závislosť a je jedno či ste Napolitánci alebo len návštevníci, ktorí v rámci návštevy Talianska len prechádzajú najvýznamnejšími miestami tohoto južného regiónu Kampánia. Mesto bolo pôvodne zasvätené Parthenope, mýtickej morskej panne. Bol to hlavný symbol mesta. Všetky hlavné exponáty mesta sú jeho “šperky” na pobreží: štvrť Mergellina, útes Posillipo, veľmi slávna reštaurácia A Fenestella v časti Marechiaro a pláže Coroglio. Sú to miesta, ktoré tvoria pevné zastávky počas návštevy mesta a neustále sa opakujú vo fotografických suveníroch turistov.

Autentické posudky a blogy s témou Taliansko, v ktorých sa takmer s istotou vyskytuje hlavné mesto Kampánie Neapol sa tiež venujú dookola tým istým otrepaným témam a zaujímavostiam. Prešiel som ich aj ja osobne, ale radšej by som popísal veci všedné. Napríklad davy fanúšikov a dopravné zápchy počas futbalového stretnutia miestneho FC Neapol s Rímom, alebo strašné kopy odpadkov lemujúce všetky ulice mesta počas štrajku smetiarov. Virgilian park na kopci Posillipo, je veľmi zaujímavý, nedávno rekonštruovaný uzavretý pre motorové vozidlá. Zahŕňa 25.000 metrov štvorcových, 7 rozhľadní, 6 občerstvovacích zariadení, 2 ihriská pre deti, arénu s 800 miestami na sedenie. Konajú sa v nej kultúrne akcie a predstavenia viazané k mestu a k jeho histórii.

Historické centrum Neapola

Je svetovo unikátne, nepretržitou rozľahlostou obytnej časti. Centrum Neapola patrí grécko-rímskemu plánovaniu mesta s úzkymi pravouhlými ulicami a malými nepravidelnými námestiami. Až po mnohých nasledujúcich storočiach, dosiahlo rozšírenie na kopcovité západné časti, ktoré zahŕňa aj Posillipo. Jeho komplexnosť a jedinečnosť si zaslúžila, aby bolo ochránené organizáciou UNESCO a vyhlásené za jedno z ďalších miest svetového kultúrneho dedičstva ľudstva ako mesto monumentálnych budov a námestí, hradov, múzeí a cirkevných stavieb, ktoré chránia obrovské umelecké poklady. Z priestorov kartuziánskeho kláštora San Martino a od impozantných štruktúr pevnosti Sant Elmo, je nádherný výhľad na východné časti mesta s centomn na Piazza Municipio s Maschio Angevin, Regia a Piazza Plebiscito. Z Via Tasso, kde môžete nájsť Villa Floridiana a z Camaldoli Hermitage môžete obdivovať celú západnú časť, uprieť svoj pohľad na Campi Flegrei, užiť si stranu Posillipo a jeho pobrežie. Na Coroglio e di Nisida, s hradom Castel dell Ovo v malebnom Borgo Marinari della Nunziatella na staroveké Monte Echia, v súčasnosti zvanom Pizzofalcone a jedeno z najznámejších nábreží. Len ho navštíviť a strácajúc sa medzi tými krásami môžete pochopiť, prečo bol Neapol vyhlásený za svetové kultúrne dedičstvo.

Reggia di Portici a Maschio Angevin,to sú dva symboly renesančno - barokových stavieb Bourbonskej ríše a jedeného zo stredovekých panovníkov z rodu Anjou. Sú to dve z kultúrnych metafor, dva z pokladov ktorými oplýva oblasť a ktoré obdivujú turisti z celého sveta. Mestská prehliadková trasa je výnimočná, pretože vedie prevažne grécko - rímskym mestom, osídleným nepretržite už viac ako dvadsaťsedem storočí a tvorilo sa po veľmi dlhú dobu. Grécko - rímske ruiny, miestami lemujú, prekrývajú, uzavierajú stredoveké trhy, renesančné a barokové domy. Náboženské budovy a pohanské chrámy sú všetky sústredené do oblasti “malého” mesta a tvoria samostatnú listinu v itinerári. Kostol Gesù, s diamantovým Agade a Santa Chiara, s gotickou konštrukciou a nádherné kláštory sú veľavravné príklady. Kaplnka Sansevero je mimoriadne unikátna vďaka genialite princa Raimondo de Sangro, ktorý zachraňoval niektoré výnimočné sochy. Najslávnejšia je "Cristo Velato" od Sammartina, ktorý vytvoril mramorový záves tak, že cez neho presvitá svetlo. Centrum starého mesta je pešia zónaVia San Gregorio Armeno a Piazza San Gaetano s kostolom, pokračovaním pohanského chrámu. V úplnej kultúrnej vrstve stoja vedľa seba kresťanské a antické pamiatky; Dio Nilo a Guglia dell Immacolata štruktúry a aspekty, o ktoré je záujem a ktoré robia Neapol unikátnym mestom.

Neapolská kuchyňa pre labužníkov a gurmánov

Na návštevníkov mesta čaká neapolská kuchyňa pre labužníkov a gurmánov, ktorá vyniká takzvanými "jednoduchými" jedlami alebo rôznymi druhmi pečiva. Na zapitie veľkorysými a ušľachtilými vínami a prírodnými likérmi, vyrobenými tradičnými metódami najmä z citrusových plodov, vlašských orechov a aromatických bylín. Aromatické pokrmy z morských plodov, voňavé ovocie, zelenina, lahodný extra panenský olivový olej a víno. A je tu univerzálna veľkorysá pizza, ktorá začínala od Neapola dobývať celý svet. Ale len tu ju môžete ochutnať v jej originalite a s neporovnateľnou vôňou.

Mohlo by sa návštevníkom zdať neuveriteľné, že ľudia z Neapola sú osobití. Sú menšieho vzrastu a tmavšej pleti. To je to, čo je zabalené v termíne "Neapolitanness": zmes prírodného prístupu ku komunikácii so svojim susedom, prekrytého citmi a vášňami, a pragmatického zmyslu pre každodenný život. Nemá nič spoločné s banálnou rutinou modernej doby. Je to spontánnosť, postoje, diskusie sprevádzané napodobňovaním, ktoré tvoria Neapolský jazyk prístupný aj návštevníkom, ktorí nerozumejú ani slovo po taliansky.

Mapa Neapol


Zobraziť Taliansko Campania na väčšej mape

Autor: Ilém Hárniš Tulák,

P.S. navštívte domovskú stránku >> Potulky Taliansko


1 komentár:

  1. Pekný článok popisujúci to najpodstatnejšie o tomto veľmi veľmi zvláštnom juhotalianskom meste, ktoré patrí medzi naozaj fascinujúce miesta na svete... toľko chaosu, toľko spontánnosti a toľko zaujímavých miest, ľudí, jedál a iných vecí, ktoré v takejto podobe nie je možné nájsť zrejme nikde inde, v žiadnom inom meste... Neapol je naozaj špecifický.. a má aj krásne okolie (napr. sopka Vezuv, Pompeje, ostrov Capri)..

    Inak, keby niekto chcel prečítať si o Neapole ešte niečo navyše, určite odporúčam stránku http://www.neapol.sk/neapol, je tam toho o Neapole celkom dosť, rôzne zaujímavé informácie, ktoré ste o Neapole možno nevedeli...ak by autor tohto blogu chcel, určite by bolo fajn dať odkaz na tento web niekam na koniec článku, lebo tu v komentároch si ho možno nie každý všimne.. a to by bola škoda, lebo na tom webe je toho o Neapole celkom dosť a určite by si mnohí radi prečítali čo to nové o Neapole..

    OdpovedaťOdstrániť