Sicília uväznená v minulosti

Taliansko / Sicília

Sicília
Sicília perly architektúry
Ostrov Sicília, vyprahnutý ostrov v južnom Stredomorí bol od vekov sužovaný zemetraseniami a sopečnými erupciami. Sicília, ostrov kde sa po stáročia stretávali mocenské záujmy a križovali kultúry, aby dali vzniknúť nádherným umeleckým pokladom aj hlbokým ľudským tragédiám. Ostrov, kde sa podľa J.W.Goetha "v prachu zeme lesknú skvosty". Kultúrne dedičstvo prastarých civilizácií, jeden z príjemnejších dôsledkov dvadsaťpäť storočí cudzej nadvlády, sa tu na Sicílii dochovalo v podivuhodne vysokej koncentrácii a nevídanej štýlovej čistote. Od vznešených gréckych chrámov cez svojbytnú zmes bujnej arabskej ornamentálnosti so strohou normanskou prísnosťou a okázalou prepiatosťou španielskeho baroka až po devastujúce následky úplatnosti moderných politikov. Je to práve nesmierne bohatstvo kultúrnych pokladov v prízračnom tieni rastúcej korupcie a zločinu, čo činí Sicíliu takou zvláštnou a špecifickou. Obyvatelia ostrova zostávajú vlastnou vinou uväznení v minulosti a žijú dnes v modernom predpeklí, ich budúcnosť sa stala rukojemníkom mafie a len pomaly sa odtiaľ vymaňuje.

Krásy sopečnej krajiny

Kultúrne dedičstvo a bohatstvo Sicílie prekonajú snáď len jej prírodné krásy a čarovná rozmanitosť tunajšej krajiny, mierne zvlnené pahorky a údolia so svahmi posiatymi vinicami, zasnežená Etna s príkrymi sopečnými svahmi, asi tisícka kilometrov žiarivo modrého morského pobrežia lemovaná náhrdelníkom okolitých ostrovov. Hoci rozloha Sicílie predstavuje napríklad tretinu plochy celého Írska, pôsobí dojmom samostatného kontinentu v nekonečnom mori. Ani v novom tisícročí sa hlboké more okolo brehov Sicílie výrazne nemení. Mieria sem zástupy turistov, vznikajú programy na obnovu pamiatok a márny hon na mafiu pokračuje, všadeprítomná ozvena histórie sa však stále vznáša nad ostrovom a zhmotňuje sa vo všetkých vašich zážitkoch a vnemoch. Krása najrôznejších tvarov a podôb od zjazvených lávových polí pod vašimi nohami, farebnosť priezračnej morskej vody, až po sladkú chuť hrozna, ktoré v dávnych dobách začali pestovať Gréci.

Sicília Opera Unica film

Krátky film Opera Unica natočený na ostrove Sicília ukazuje najdôležitejšie charakteristiky krajiny a obyvateľov. More, rybolov, turizmus, pamiatky, pláže, okolité ostrovy, dovolenka, šport, dovolenkové rezorty, vulkány, významné mestá, kultúra, pracovné príležitosti, víno, tradície. Taliansko má tisíc tvárí, všetky nájdte aj na sicílii.



Perly umenia a architektúry

Na Sicílii je možno sledovať vývoj architektúry a umenia ako v skanzene. Diela gréckeho staviteľstva v mestách Segesta, Agrigento a Selinunta i v stredovekej Taormine. Nádheru umenia renesancie možno vidieť v plnej kráse v Galleria Regionale Siciliana v Palerme. Najväčší rozmach dosiahla sicílska záľuba v zmysle pre dramatickosť a vo veľkoleposti v období baroka v 17. až 18. storočí, kedy sa v novom slohu budovali celé mestá vrátane Ragusa, Noto alebo Modica. Rozprávkovo zdobené fasády je možné vidieť aj na námestí Piazza del Duomo v Catanii. Pozadu nezostávajú ani interiéry barokových stavieb, ktoré zdobené farebným mramorom a bohatými štukami v prípade Oratorio del Rosario Santa Zita, Chiesa di San Giorgio a Palazzo Villadorata dosahujú vrchol výstrednosti. Skromné pomery 19. storočia viedli k väčšiemu konzervativismu. Jedným z posledných veľkých architektonických počinov Sicílie predstavuje Grand Hotel Villa Igiea.

Navštívte klasicistické divadlo Teatro Massimo, stelesnenie pýchy i pádu mesta Palermo. Chrám duomo di Cefalu je klenotom sicílskej arabsko - normanskej architektúry. Ponorte sa do meditácie a tieňov Cattedrale di Monreale postavenej v normanskom slohu.

Postojte so zatajeným dychom nad nádhernými rímskymi mozaikami vo Villa Romana del Casale. Skúste nočnú prechádzku do ulíc Érice, plných perál stredovekej architektúry. V Cappella Palatina sa kochajte obdivuhodným splynutím arabskej zdobnosti s prostotou a strohosťou normanskej rafinovanosti.

Sopečná žiara nad Stromboli

Vulkanická činnosť je pre Sicíliu požehnaním i prekliatím. Vďaka nej získal ostrov svoju príjemnú mikroklímu, nesmierne úrodnú pôdu i priezračné vodné zdroje. Sopka Stromboli je nebezpečnou časovanou bombou, ale zároveň jedným z najpôsobivejších ostrovov. Následky vulkanickej aktivity možno obdivovať na všetkých Eolských resp. Liparských ostrovoch. Na viniciach Salina spočíva tieň Fossa delle Felci, na Filicudi láka azúrová jaskyňa Grotta del Bue Marino, na Alicudi puklina Timpone delle Femmine. Obdivuhodné tvorivé výsledky sopečnej činnosti môžete uvidieť aj pod morskou hladinou v žiarivo modrých vodách Ustica či na často navštevovaných útesoch Pantelleria. Z romanticky osvetlené terasy luxusného hotela Raya na Panarea sa kochajte pohľadom na nočnú svetelnú show - sopečná žiara, o ktorú sa vám postará neúnavný kráter Stromboli.

Vyskúšajte sírne kúpele v Laghetto di Fanghi, ktoré zázračne rýchlo vyhoja všetky vaše boiliestky a pľuzgiere. Vydajte sa po chodníkoch nebezpečia a vzrušenia kľukatiacich sa po svahoch sopky Etny. Pri výstupe na Fossa di Vulcano dávajte pozor na každý krok. Na ostrove Lipari si užite jedinečné pláže Canneto a Porticelle

Grécka Odyssea na Sicílii

Pamiatky klasického Grécka na Sicílii sa vďaka spojeniu so vzrušujúcou romantikou antických mýtov ocitli v centre pozornosti cestovateľov už v roku 1786, kedy Goethe napísal domov nadšený list o údolí chrámov v Agrigento. Malebné pozostatky niekdajšieho duchovného srdca antického Grécka Syrakúzy môžete obdivovať na ostrove Ortygia pri juhovýchodnomo pobreží Sicílie. Časť nepreberného bohatstva archeologických nálezov Sicílie je možné vidieť v expozíciách Museo Archeologico Paolo Orsi v Syrakúzach a v Museo Archeologico Regionale v Palerme. V lete ožívajú zrúcaniny pôvabného letoviska Taormina medzinárodným umeleckým festivalom, ktorý sa koná priamo v Teatro Greco, gréckom divadle, ktoré ako keby bolo zavesené v prázdnom priestore medzi oslnivo azúrovým morom a rovnako modrými nebesami.

Navštívte Anfiteatro Romano v Parco Archeologicodella Neapolis, v ktorého aréne bojovali gladiátori o život. Doprajte si pôsobivý pohľad na rozsiahle zrúcaniny antického Selinuntu. Nevynechajte ani úchvatný a mimoriadne zachovalý dórsky chrám v Segeste.


Sicílska kuchyňa, posedenie pri bohato prestretom stole

Jednou z najväčších vášní a potešení Sicílčanov je posedenie pri bohato prestretom stole. Ochutnajte slnko, ktoré sa prevtelilo do lákavých plodov vyložených v stánkoch na pouličnej tržnici v Catanii, alebo ochutnajte mečúňa uloveného v priezračných vodách neďaleko letoviska Messina. Nenechajte si ujsť ani kulinársky zážitok v niektorej z vyhlásených reštaurácií v Raguse, ktoré patria k tým najlepším, aká má Sicília. Za sýtymi porciami šťavnatého mäsa a výraznou chuťou štipľavého syra sa vydajte do vnútrozemských pohorí Madonia a Nebrodi, kde môžete štýlovo zajesť v niektorom z vynikajúcich vidieckych reštaurácií alebo na miestnych farmách; agriturismi. Ak ste viac na sladké, doprajte svojmu maškrtnému jazýčku čokoládu z Modico alebo lahodný marcipán v Palermo, Erica či Noto. Ani milovníci vína neprídu na Sicílii skrátka; čakajú na ne vyhlásené dezertné vína z Pantelleria a Salina a neuveriteľne pestrá škála skvelých stolových vín.

Na tržnici Mercato della Vucciria v Palerme narazíte na všetky mysliteľné druhy lahôdok. Pozdvihnite čašu a užívajte si v Marsala sladký život plnými dúškami. Skúste porovnať chuť konzervy s čerstvým tuniakom uloveným svalnatými rybármi pri brehoch Trapani.



Mapa Sicília


Zobraziť Taliansko Sicília na väčšej mape

Autor: Ilém Hárniš Tulák,

P.S. navštívte domovskú stránku >> Potulky Taliansko


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára