Siracusa okázalé sídlo antického sveta

Taliansko / Sicília / Siracusa

Siracusa.
Dusné, moderné Syrakúzy, v taliančine Siracusa, ležiace na juhovýchodnom výbežku ostrova Sicília pokladal kedysi Cicero za najkrajšie mesto antického sveta, ktoré súperilo o moc s a slávu so samotnými Aténami. Založili ho kolonisti z Koryntu a svojej najväčšej slávy dosiahli v 4. storočí p. n. l. pod vládou tyrana Dyonýza staršieho, ktorý sa rozhodol, zo Syrakúz vybudovať patrične okázalé sídlo hodné jeho mena. Priťahovalo vzdelancov a vedcov celého vtedajšieho sveta; Platón, Archimedes, Cicerón, Lívius. Súmrak nastal po ovládnutí ostrova Rímom. Drancovanie pokladov začal správca Marcellus a odvtedy mesto stále upadalo. Pozostatky jeho niekdajšej slávy na ostrove Ortigia dnes zakrývajú ohavné moderné predmestia. Syrakúzam chýba dramatickosť Palerma aj energickosť Catanie. Miesto toho zvádzajú návštevníkov plíživou dekadenciou, luxusnými hotelmi a fascinujúcou krásou svojich pamiatok.

Video Siracusa

Krátky film "Medzi históriou a legendami" ukazuje históriu Siracusa, okázalého sídla antiky, ktoré patrí k najviac navštevovaným mestám na ostrove Sicília. Dôvodom sú pamiatky a taktiež dovolenkové letovisko a pláže.



Dejiny Syrakúzy

Syrakúzy sú na svoje dejiny právom hrdé. Na ich území sídlili kmene Sikulov pred viac než 3.000 rokmi. K založeniu mesta došlo v rroku 734 pred n. l. kedy sa tu usadili kolonisti z Koryntu, ktorí svoj domov pomenovali podľa bystriny Syrakò. Rozvíjajúce sa mesto sa čoskoro stalo obchodným konkurentom dovtedajších stredomorských veľmocí Atén a Kartága. Vládca Gelon nariadil presídlenie sicílskych kolónií a tým vyvolal mohutný nárast populácie a v roku 480 pred n. l. došlo k porážke Kartága.

V roku 415 pred n.l. Atény proti Syrakúzam vyslali najväčšie loďstvo svojej doby, ale zlá stratégia a nedostatočné zásobovanie im priniesla porážku a stratu celého loďstva. Vládcovia Syrakúz boli krutí, ale investovali do verejných stavieb a podporovali najlepších vzdelancov. Vstupovali do koalícií s ostatnými sicílskymi mestami a čelili vzrastajúcej moci Ríma. Ale ani geniálne vojnové stroje navrhnuté Archimédom nezabránili v roku 211 pred n. l. zabrániť dobytiu mesta.

Za vlády Ríma zostávalo hlavným mestom ostrova a na jeden rok aj celej Byzantskej ríše, ale pozvoľne upadalo. V roku 878 n. l. ho dobyli Saracéni a ostalo už len provinčným mestom. K drastickému zmenšeniu populácie prispievali hladomory a morové epidémie. Ničivé zemetrasenie v roku 1693 spustošilo celú oblasť Val di Noto, ničmenej vyvolalo tiež novú vlnu energie a rozsiahlu prestavbu mesta v barokovom slohu. Po zjednotení Talianska v roku 1865 sa stali Syrakúzy hlavným mestom provincie a začali opäť rozkvitať, najmä po Druhej svetovej vojne, čo má na svedomí dnešnú nevzhľadnú zástavbu.

Zaujímavosti

Ostrov Ortigia je duchovným srdcom celého mesta a zároveň skanzenom historických období. Antické Grécko, Normani, Aragónci, baroko, to všetko sa tu stretáva, prelína v pôsobivej harmónii. Na ostrov sa dostanete po moste Ponte Nuovo za vnútorným prístavom plným pohojdávajúcich sa lodiek a ošumelých benátskych palácov.

Piazza dell Duomo

Nikde nie je nápadnejší grécky pôvod, než práve tu. Niekdajšia akropola antického mesta, dnes obklopená barokovými budovami, vystavanými po zemetrasení. Ústrednou pamiatkou je Katedrála. baroková stavba v sebe ukrýva pozostatky Aténinho chrámu s 5. storočia pred n. l. Ešte väčším unikátom je tunajší oltár, ktorý tu Sikulovia vztýčili ešte o 300 rokov skôr, a ktorý je dokladom prítomnosti pôvodných obyvateľov ostrova. Grécky chrám bol vo svojej dobe preslávený po celom Stredomorí. Strechu korunovala zlatá socha Atény, ktorá slúžila moreplavcom ako orientačný bod . Dnes jej miesto zaujíma socha Panny Márie.

Palazzo Municipale stojí na pozostatkoch Jónskeho chrámu a dnes slúži ako radnica. V elegantnom Palazzo Arcivescovile sú uložené vzácne stredoveké rukopisy. Na triede Via Picherali sa nachádza Fontana Aretusa. Prameň opradený legendami tu vyviera od staroveku, kedy bol hlavným zdrojom pitnej vody a ľudia sa tu schádzajú počas horúcich letný večerov.

Piazza Archimede

Námestie s fontánou je akýmsi „salónom“ a obklopujú ho paláce v katalánskom gotickom slohu, vrátane Palazzo Lanza a Palazzo Platamone, kde dnes sídli Banca d'Italia. Nachádza sa v samom srdci Ortigie, uprostred bludiska úzkych uličiek.

V Palazzo Belomo, najmalebnejšom paláci na Ortigii z 13. soročia v slohu katalánskej gotiky sa dnes nachádza Museo Regionale d'Arte Medioevale e Moderna s rozsiahlou zbierkou sochárskych a maliarskych diel. K najvzácnejším patria byzantské ikony a plátna španielskych maliarov náboženských obrazov. Perla celej zbierky je Caravaggiovo obrovské plátno La Sepoltura di Santa Lucia. Svätá Lucia je rodáčka zo Syrakúz, Svoj mladý život zasvätila Bohu sľubom panenskej čistoty. Vtedajším Diokleciánovým režimom bola mučená upálená a nakoniec sťatá.

Na južnom výbežku ostrova sa týči hrad Castello Maniace z 13. storočia. Dodnes slúži ako kasárne ale sprístupňuje sa počas divadelného festivalu a stáva sa pôsobivou kulisou.

Pevninská časť je menej okúzľujúca, počas druhej svetovej vojny bola bombardovaná. Pár sto metrov od fóra na Via Elorina sú pozostatky rímskeho cvičišťa Ginnasio Romano, komplex budov s malým divadlom a chrámom. Pri nábreží sú pozostatky rímskych lodeníc a zvyšky byzantských kúpeľov, v ktorých bol v roku 668 zavraždený rímsky cisár Konstantin II.

Na námestí Piazza Santa Lucia je kostol Chiesa di Santa Lucia na mieste, kde bola umučená v roku 304 patrónka mesta svätá Lucia. Pod kostolom sa rozprestiera obdivuhodná sieť pohrebných katakomb, druhých najväčších v Taliansku. Malá ukážka je sprístupnená v podzemí pôsobivej Basilica di San Giovanni s nádhernými rozetovými oknami, v ktorej bol v roku 254 ubičovaný k smrti prvý biskup mesta Svätý Marcian. Katakomby sú nepríjemne vlhké a trochu strašidelné. Steny sú lemované tisícami malých výklenkov a komôr a z hlavnej chodby vybiehajú kruhovité modlitebné kaplnky.

Na konci Via Cadrona sa nachádza najbohatšie archeologické múzeum na Sicílii, Museo Archeologico Paolo Orsi. Rozsiahla a dobre usporiadaná zbierka zahŕňa nálezy z prehistorických dôb a z raného gréckeho osídlenia Sicílie.

Na Viale Teocrito je Museo del Papiro. Predstavuje dokumenty písané na papyruse a rôzne výrobky z tejto rastliny.

Najnovšou cirkevnou stavbou a hlavnou dominantou Syrakúz je chrám Santuario della Madonna dele Lacrime postavený v roku 1994 v tvare dopadajúcej slzy do výšky 102m. V jeho vnútri sa ukrýva socha Panny Márie, ktorá v roku 1953 päť po dní ronila slzy a behom niekoľkých mesiacov vykonala viac než 300 zázračných uzdravení. Museo delle Lacrimazione v podzemí chrámu je venované zázrakom spojeným s plačúcou sochou.

Asi 500m od archeologického múzea sa rozkladá najnavštevovanejšia pamätihodnosť, rozsiahly Parco archeologico della Neapolis. Jeho súčasťou sú mohutné antické kameňolomy, malebné divadlo a pôsobivé pozostatky ďalších stavieb. V citrusových a olivových hájoch sa nachádzajú rôzne pozoruhodné jaskyne a stavby vytesané do skaly. Najväčšou je Teatro Greco, do ktorého sa kedysi zmestilo 16.000 divákov. I dnes ožíva pri predstaveniach klasických antických hier. V múzeu starogréckeho divadla sú vystavené scénické modely, texty, kostýmy a iné exponáty. V južnej časti sa rozkladá rímsky amfiteáter z 2. storočia, tretí najväčší v Taliansku.

V Syrakúzach pôsobí jediná škola klasického gréckeho divadla mimo Atén a v predstaveniach účinkujú najlepší talianski herci. Všetky predstavenia sú v taliančine. Ortigia Festival konaný priamo magickej pevnosti Castelo Maniace hostí avantgardné a experimentálne predstavenia, hudobné vystúpenia a tiež výstavy, ktoré majú kultúrny význam pre celé Taliansko.

Popri širokej ponuke divadelných predstavení v meste narazíte na veľa živej hudby a mesto má aj svoje veľmi populárne bábkové divadlo.

Syrakúzy sú veľké univerzitné mesto, takže je v ňom živo. V meste je dostatok kaviarní a reštaurácií s ponukou vynikajúcich špecialít. Nákupy sú príjemné, ako všetko ostatné, čo mesto ponúka. Najmä uličky Ortigie sú plné roztomilých butikov s kvalitnými výrobkami.

Niektoré špecializované cestovné agentúry ponúkajúce Taliansko ako turistickú destináciu, ale najmä miestne turistické agentúry organizujú okružné plavby popri pobreží s nádhernými výhľadmi na mesto. Približne 10 kilometrov na juh sa nachádza veľká piesčitá pláž Arenella a dovolenkový rezort.

Mapa Siracusa


Zobraziť Taliansko Sicília na väčšej mape

Autor: Ilém Hárniš Tulák,

P.S. navštívte domovskú stránku >> Potulky Taliansko


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára