Veneto kraj hrdých Benátčanov

Taliansko / Veneto

Veneto Benátky gondoly
Veneto Benátky
Veneto je krajom najväčšieho záujmu zahraničných cestovateľov navštevujúcich Taliansko. Symbolom, hlavným mestom ale aj najzaujímavejšou turistickou atrakciou zároveň sú Benátky (po taliansky Venezia) mesto postavené na vode. Symbolom Benátok sú gondoly a gondolieri, čo sú v modernom ponímaní sveta taxikári. Romantika v Benátkach si vyžaduje aj nastúpenie do gondoly a prejazd aspoň niekoľkými kanálmi, ktoré v Benátkach slúžia ako ulice. Benátky sú pre Taliansko a pre región Veneto veľkou devízou a ekonomickým ťahačom. História starých Benátčanov zanechala hlboké stopy nielen v záznamoch historických archívov, ale aj v širokom okolí mnohých okolitých štátov, kam sa v minulosti vydali hájiť svoje záujmy. Patrili im územia až na juhu Dalmácie.

Nádherný región Veneto, kraj hrdých Benátčanov má hlboko siahlu a hustú históriu. Po vpádoch a plienení severnej Itálie Hunmi pod vedením Attilu r.452, sa obyvatelia zničenej Aquileie utekali schovať do Benátskej lagúny. V nasledujúcom storočí došlo k ďalšiemu prívalu unikajúcich pred útokmi Ostrogótov. Keď v 7. storočí v severnom Taliansku začína slabnúť moc Byzantskej ríše, mesto Benátky postupne vystupuje stále samostatnejšie. Ľudia sa naučili stavať na vode, žiť na vode a hájiť svoje záujmy. Dlhých 1.100 rokov (od 697 – 1797) existovala a rozkvitala Benátska republika, ktorej územie siahalo až do južnej Dalmácie. V novodobom usporiadaní sveta vystupujú Benátky ako hlavné mesto Veneta jedného z 20 regiónov Talianska.

Veneto ako nositeľ tejto hrdej tradície je aj naďalej úspešným krajom. Jeho rozmanitosť v prírodných a ľudských faktoroch je natoľko zaujímavá, že Veneto patrí k najvýznamnejším lákadlám v zahraničnom cestovnom ruchu. Nasledujúce video sa pokúša o zhrnutie v päť minútovom spote predstaví len hlavné zaujímavosti. Vymenujúc hory Dolomiti so slávnou Cortina d´Ampezzo, obrovské jazero Lago di Garda zasahujúce do Lombardie, nasledujú turistické skvosty na mori. Benátky svetový unikát mesta na vode, ktorého zaujímavosti by zabrali priestor celého jedného filmu, svetoznáme sklo ostrova Murano, pestrofarebné domčeky Burano, historické mestá, Verona inšpirujúca Shakespeara príbehom Romea a Júlie, Trevizo, Padova, Belluno.



Dovolenka Taliansko je reprezentovaná veľkými letoviskami, ktoré poznajú dovolenkári celého sveta. Lido di Jesolo, Caorle, Bibione sú značky perfektnej rodinnej dovolenky.

Veneto dovolenka pri Jadranskom mori

Veneto dovolenka more
Veneto dovolenka pri mori
Na severe krajiny, kde Taliansko hraničí s Rakúskom sa nachádza región Veneto, ktorého cestovateľskou výhodou je hlavne blízkosť, čiže dobrá dostupnosť pre ostatných Európanov. Nádherné pláže spolu s teplým a plytkým morom ponúkajú pohodovú letnú dovolenku. Skoro každý, kto navštívil, alebo navštevuje Taliansko, ležal pri Jadranskom mori na niektorej z talianskych pláží. Severné prázdninové strediská vo Venete majú podobný charakter, ktorý je daný charakteristikou mora a pevniny. Nížina splývajúca s morom vytvára široký šelfový pás extra plytkého prechodu pevniny do mora. Široké pieskové pláže sa trblietajú zlatistou farbou a v lete sú posiate zástupami slnečníkov. V ďalšom slede za plážami sa nachádzajú hotelové komplexy a servisné zázemie pre tisíce dovolenkárov. Takýto obraz je charakteristický pre väčšinu letovísk Veneta.

Tento obraz vykúka z katalógov cestoviek, ktoré ponúkajú produkt dovolenka Taliansko, ako hlavné lákadlo. Na hranici Veneta a Friuli Venezia Giulia sa nachádza prvé významné dovolenkové stredisko Bibione, ktorého susedom za hranicou regiónov je Lignano. Kvality Lignana sú nespochybniteľné, keďže patrí k vedúcim strediskám FVG turizmu. Bibione má svojský charakter, je širokánske, dlhatánske, plné mladých i starých opálených tiel. Postupujúc po pobreží smerom na západ sa dostaneme až do hlavného mesta Veneta Benátok, lenže medzi tým prejdeme ďalšími dovolenkovými resortami so slnečníkmi a morom zalievajúcim žltý piesok jemnými vlnami.

Rosolina Mare, Lido Venezia, Cavallino, Lido di Jesolo, Eraclea Mare, Porto S. Margherita, Duna Verde, Caorle a Bibione. Takmer celé pobrežie Veneta je posiate samostatnými vedľa seba ležiacimi strediskami, ktoré sa jedného dňa spoja do obrovského súvislého strediska, kde budú jednotlivé pláže prechádzať plynule jedna do druhej. Vznik veľkej Benátskej riviéry závisí od tempa, akým sa bude rozvýjať turistický ruch v Taliansku. Počas posledných niekoľko desaťročí sa tento proces začal a vznikli už medzičlánky. Nové pláže Duna Verde a Porto Santa Margherita vznikli medzi Eraclea Mare a Caorle. Mladučké stredisko Lido Cavallino sa rozrastá medzi Lido di Jesolo a Benátskou plážou.

Mestá umenia a kultúry, zaujímavosti regiónu Veneto

Veneto mestá
Veneto mestá umenia, Belluno
Región Veneto je sýto posiaty pamätihodnosťami od drobných kostolíkov v malých dedinkách roztrúsených v horách až po velikánske diela umenia spadajúce pod pamiatkovú ochranu Unesco. Veneto je zaujímavým regiónom pre poznávanie a návštevníkov, ktorí objavujú stopy dávnych čias tak v lete, ako i v zime, na jeseň a na jar. V ktoromkoľvek ročnom období môžete navštíviť mestá Verona, Vicenza, ktoré sú na zozname Unesco. K najdôležitejším pamiatkam celosvetového významu patria samozrejme Benátky. Padova sa zapáči svojim elegantným centrom mesta, ako namaľované bude na vás pôsobiť mesto Treviso, ale nevynechajte ani v tieni Benátok ležiace rafinované, ale bez okázalosti Rovigo, alebo na opačnom konci Veneta plaché a priame Belluno, ktoré je vstupnou bránou do kúzelného sveta Dolomitov, ktoré v zime ponúkajú skvelé príležitosti na lyžovanie.

Mestá umenia regiónu Veneto a ich rôzne druhy ubytovacích možností už čakajú na vašu návštevu počas kultúrnych akcií, trhov a veľtrhov, kde špeciality miestnych aj talianskych producentov nakúpite v mnohých nákupných centrách. Vynikajúca regionálna kuchyňu so sprievodnou zábavou na vás čaká po celý rok. Môžete nasávať pestrú atmosféru krásy prehliadkou cestičiek umenia, kde zhliadnete hrady, kostoly, starobylé budovy a múzea, vykladané cesty, stĺporadia so záhradami, v ktorých žiaria nádherné vily a iné skvosty architektúry starých majstrov regiónu Veneto. Stačí ich len objaviť.

Dolomiti ponúkajú skvelé lyžovanie v Taliansku

Veneto Dolomiti
Veneto dovolenka na horách
Nádherné Dolomiti, sú jedinečné hory, ktoré nemajú v Európe obdobu. Dolomit je viditeľne iná hornina ako vyvrelé žuly a ruly, z ktorých pozostáva ostatná časť alpských vrcholov. Dolomiti majú nádherné hnedasté sfarbenie a ich kamene sa lámu na veľkých rovných plochách, takže tvoria nádherné steny a skalné útvary. Veneto prechádza z juhu od morského pobrežia cez mierne stúpajúcu krajinu do vysokých hôr na severe. V ich prostredí sa nachádzajú ideálne zákutia pre horské dediny a mestečká, v okolí ktorých vyrástli nádherné lyžiarske strediská svetového mena. Za všetky spomeniem aspoň Cortina d´Ampezzo, alebo ľadovec Marmolada a rodinnú lyžiarsku oblasť v okolí Civeta. Tieto tri strediská sú zakomponované do najväčšej európskej lyžiarskej oblasti s jediným spoločným veľkým skipassom Dolomiti Superski. Táto disponuje vyše tisíckou kilometrov zjazdových tratí a ponúkajú špičkové lyžovanie v Taliansku.

Cortina d´Ampezzo je nazývaná aj kráľovná Dolomitov. Mestečko ležiace na úpätiach okolitých hôr, akoby v kotli je nádherné v zime aj v lete. Podnikol som sem výlet aj počas letnej výpravy na okolité štíty, ale tiež s lyžiarskou skupinkou kamarátov v zime. Pomoc lanoviek som nechtiac využil na odľahčenie bedernému kĺbu, ktorý práve vtedy výrazne štrajkoval a hrozilo, že nikam nevyleziem. Porobil som nádherné fotky, ktoré budem publikovať s iným článkom. Asi spolu s výstupom na neďaleký ľadovec Marmolada, kde som sa vyštveral taktiež v zime aj v lete. Možno, že to vydá aj na samostatný blog, tak pokukajte po linkách, či som už niečo na tému Dolomiti a lyžovanie vo Veneto popísal.

Pozvánka k benátskemu stolu

Produkty pre kuchyňu vyrábané v kraji Veneto, spracované ako lákavá pozvánka k stolu. Jednotlivé produkty sú pestované s maximálnou starostlivosťou, preto sú také chutné a vyhľadávané. Kuknite video a nechajte si narobiť chute.



Mapa Veneto

Rád sa túlam po Taliansku, nuž a ako by to bolo nepresnoriť každý kút na severe, keď dorazíte po dlhej púti konečne k moru ? To nadšenie vo mne pretrvá niekoľko dní a tak sa vydávam pozdĺž pobrežia a pobudnem v každom stredisku, na ktoré natrafím. Nádherné a osviežujúce. Možno niekto namietne, že sa podobajú ako vajce vajcu, ale to len preto, že sa nedíval pozorne. Mapa Veneto je prvou mapou, ktorú som si kúpil v Taliansku a v taliančine, kôli aktuálnosti a podrobnosti woooó w!


Zobraziť Taliansko Veneto na väčšej mape

Autor: Ilém Hárniš Tulák,

P.S. navštívte domovskú stránku >> Potulky Taliansko


2 komentáre:

  1. Veľmi pekne napísané, radi by sme ponúkli vašim čitateľom možnosti ubytovania v regióne Veneto. Naša CK pripravuje pobyty a zájazdy v spomínaných mestách a strediskách, Lido di Jesolo, Bibione, Eraclea Mare, Cavalino, Caorle, Benátky a ďalších v Taliansku.

    dovolenka Veneto

    P.S. v prípade vášho záujmu o bližšiu spoluprácu budeme radi informovať o vašich cestopisoch na našich stránkach.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Potešenie na mojej strane, pripravujem publikovať rozsiahle fotogalérie z mojich ciest, množstvo obrázkov je vhodných napríklad aj na komerčné využitie (obálky cestovkárskych katalógov a pod.)

      Odstrániť