Arborea pokojná tichá dovolenka

Taliansko / Sardínia / Arborea

Arborea
Dovolenka Arborea na koni
Arborea leží na západnom pobreží Sardínie, južne od hlavného mesta provincie Oristano. Úrodné nížiny boli kedysi pokryté hustými lesmi korkových dubov, ktoré behom storočí úplne vyrúbali. Ostali tu len neobývané močiare. Po tejto úrodnej a zalesnenej pôde vedú v súčasnosti cesty na pláže pozdĺž tichého pobrežia Stredoszemného mora.

Arborea je pokojné a tiché miesto, ktorého srdcom je malé ale krásne námestie Piazza Maria Ausiliatrice so starostlivo udržiavanou a kvitnúcou záhradou. Po všetkých stranách je lemované archi-tektonickými rozmarmi 20. a 30. rokov 20. storočia. Novogotické úsilie, ktorého prvky sú vidieť na kostole Chiesa del Cristo Redentore, ktorý je vo vnútri nádherne zdobený, súperí o pozornosť s budovami v štýle Art Noveau, napríklad Municipio (radnica). Na jej poschodí je výstava zbierka keramiky a ďalších artefaktov nájdených pri vykopávkach v tejto oblasti. Väčšina z nich pochádza z obdobia Rímskej ríše. Záujemcom o históriu stačí preštudovať rozsiahle dejiny Talianska.

Video prezentácia provincie Oristano

Pozrite si oficiálnu nahrávku z provincie Ortisano, ktorá je dôkazom, že v Arborea zažijete pokojnú a tichú dovolenku na ostrove Sardínia.



Miestne zaujímavosti a pamiatky, nezabudnite navštíviť

Laguna Stagno S´Ena Arrubia leží 6 km severne od Arborea a je jedna s niekoľkých v provincii, kde žijú plameniaky. Je tu veľká pravdepodobnosť, že nejakého uvidíte aj v lete.

Marina di Arborea je príjemná a väčšinou zabudnutá pláž, asi dva kilometre od mestečka, samozrejme aj tu je zaručená pokojná a tichá dovolenka na Sardínii.

Marceddi je malá rybárska osada, nie príliš vzdialená od turistickej trasy. Miestni rybári veslujú v plytčinách a skupinky okoloidúcich ich pozorujú, aby sa nakoniec stretli u nich v reštaurácii pri špecialitách z čerstvého úlovku.

Oproti Stagno di Marceddi vyrastajú kopce; vrchovina Costa Verde, ležiace v provincii Cagliari. Ak máte vlastné vozidlo, potom bude ťažké odolať pokušeniu prejsť rovnú cestu z Arborea a objavovať jeden z najdivokejších pásov sardínskeho pobrežia.

Mapa Arborea

Pred každou cestou si pozorne preštudujem mapy súvisiace s miestom a krajinou kam cestujem, prípadne aj mapy krajín cez ktoré budem tranzitovať. Výborné služby poskytujú online mapy na internete, kde zistíte vzdialenosti, pozriete sa na obrázky okolia, zábery z videokamier, počasie a podobne. Do batoha si vždy pribalím turistickú mapu, ktorú určite budem potrebovať, keď dorazím do cieľa. Niekedy sa dá zakúpiť zaujímavá mapa aj na mieste, ale často je s tým problém, preto si nosím vlastnú.


Zobraziť Taliansko Sardínia na väčšej mape



Autor: Ilém Hárniš Tulák,

P.S. navštívte domovskú stránku >> Potulky Taliansko



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára