Sardínia divoká, starobylá, vznešená

Taliansko / Sardínia

Sardínia pobrežie
Sardínia divoká
More a Sardínia mali vždy chúlostivý vzťah. Cez more prichádzali najrôznejšie typy ľudí - od Feničanov cez obyvateľov Pisy a Piemontu. Všetci zanechali aj svoju stopu, často krvavú. Sardínčania na nich vzhliadali so zmiešanými citmi. Počiatočná úprimná pohostinnosť prechádzala až do nedôvery. Mnohokrát bojovali proti útlaku, väčšinou neúspešne, v reakcii na to sa časom stiahli dovnútra ostrova a do seba.

Od čias dávnej minulosti sa v podstate zmenilo málo. Starobylá a divoká Sardínia bola stáročia svedkom, ako sa cez more valili vlny cudzincov hľadajúcich poklady. Kedysi to boli strieborné bane juhozápadu, dnes to sú trblietavé zázraky pobrežia. Tak ako fénickí obchodníci pred takmer troma tisícročiami i väčšina novo prichádzajúcich sa málokedy odváži ďalej než na svoje vybrané pláže. Druhý najväčší ostrov Stredomoria je divoké, starobylé a zdanlivo nepreniknuteľné miesto.

Okolo svojho pobrežia nosí Sardínia náhrdelník priesvitných perál: jedny z najidylickejších pláží Stredomoria. Náš jazyk žiaľ nemá tie správne prídavné mená na popísanie druhov modrých, zelených a takmer purpurových odtieňov vôd Sardínie. Našťastie väčšina miest nie je zasiahnutá masovou turistikou.

Sardínia
Sardínia starobylá
Tento mini kontinent má viac pokladov, než len pláže, more, zátoky a pobrežie. Krížom krážom sú rozosiate pozoruhodné monumenty málo známej minulosti. Po krajine je roztrúsených asi 7.000 nuragov, kamenných veží starobylého a neidentifikovaného národa. Obrázok dopĺňajú podivné chrámy a posvätné studne, hrobky “domus de janas” ( čarovné domy ), masové hroby “tombe dei gigantic” ( hrobky obrov ), záhadné domy menhiry, zvyšky celých dedín z doby bronzovej.

Nuragi boli zrejme pevnosti ale najzlovestnejšia zo všetkých pevností je husto zalesnený masív Gennargentu, ktorý sa týči, v zime so snehovou pokrývkou, priamo v samom srdci ostrova. Dlho bol považovaný za neprístupný a obývaný ešte dnes hrdými a vzdornými ľuďmi, ktorí sa zdajú byť samostatnou rasou. Postupne sa tento masív stáva čím ďalej obľúbenejším cieľom peších turistov.

Sardínia veru nepredvedie vymakané mestá, na ktoré človek neustále naráža na pevnine Talianska. Hlavné mesto Sardínie Cagliari má pôvabný južanský ráz, potiahnutý mnohými vrstvami svojej hlbokej minulosti, má svoje neopakovateľné čaro. Katalánske Alghero na severozápade má príchuť Španielska, zatiaľ čo Castelsardo čnie vysoko nad morom na severe ostrova.

Najväčšie stopy po vpádoch zanechali na ostrove Sardínia najmä Pisania a Katalánci, po ktorých tu zostalo rozsiahle stredoveké dedičstvo. Pôvabné románske kostolíky v štýle Toskánska roztrúsené po krajine pripomínajú pisanské doby minulé.

ostrov Sardínia
Sardínia vznešená
Sardínčania nie sú za jedálenským stolom suchári. Dary mora a obľúbené cestovinové jedlá sú hojné na pobreží, ale skutočná podstata ostrovnej kuchyne spočíva vo výdatných mäsových jedlách. Vyrábajú tiež niektoré vynikajúce vína; silné červené vína Cannonau sú dobre známe. Znalec skoro objaví truhlu pokladov; vybrané biele vína, jemné červené, šumivé ružové a úžasné sladké dezertné, miestny destilát filu e ferru.

Viac než ktokoľvek iný v Taliansku sa Sardínčania bez predstierania alebo pompy držia svojich tradícií. Počas celého roka sa konajú farbisté oslavy a dokonca i dnes môžete v odľahlejších dedinách zahliadnuť obyvateľov v tradičnom oblečení. Ani sardínčinu, ktorá má bližšie k latinčine než taliančine nenechali vymrieť.


Sardínia vo filme

Film o Sardínii, Opera Unica Sardegna. Nebudem ďaleko od pravdy, keď uvediem svoj názor, že pre každého cestovatwľa je tento hrdý, drsný, divoký a vznešený ostrov jedným z najväčších prekvapení Stredomoria.




Moje Potulky po Sardínii

Na Sardíniu musíte letieť, alebo sa plaviť. Tieto dva spôsoby sa niektorým ortodoxným pútnikom a tulákom nepáčia, ale nevynechám príležitosť poznať taký nádherný kusisko sveta, len preto, ža sa tam nedá dokráčať po vlastných. To by som nebol Ilém Hárniš Tulák, ale nejaký ortodoxný trúbiroh. Nuž teda som sa vypravil oboma spôsobmi. Tri krát letecky a raz loďou na Sardíniu. Kto má rád more a je pánom svojho času, nech si zvolí loď. Uponáhľanci a ostatní sa potešia z rýchlosti a ďalších výhod lietania. Počas letnej dovolenkovej sezóny premávali na Sardíniu aj letecké linky z Bratislavy. Každý rok je to však iné, situácia sa určite dá vyriešiť letom z Viedne. Mimo sezóny si zaletíte do Ríma, odkiaľ lieta celoročne let na juh do Cagliari aj na sever do Olbie. V prevádzke sú ešte dve menšie, letiská lokálneho významu na západnom pobreží Alghero a Oristano.

Letieť na Sardíniu doporučujem práve vtedy, ak chcete navštíviť západnú časť Sardínie. Ja som urobil potulku okolím spomínaného Alghero, kam som sa dopravil letecky z Ríma a rok pred tým som navštívil letovisko Arborea taktiež letecky cez Oristano. Obidve cesty dnes považujem za výborné riešenie (letecké spojenia), výborná voľba miesta dovolenky. S bývaním si často nerobím problémy. Snažím sa žiť vonku v prírode, ak je to možné a súznie to s daným okolím. Samozrejme ak to prostrediu a zvyklostiam v danej krajine, meste, kôli počasiu nepasuje, som fanúšikom civilizácie a voňavej posteľnej bielizne.

Arborea ma očarila svojim kľudom, 10 dňová pokojná dovolenka bola rajom na oddych, tiché kúpanie a meditácie. Alghero naopak ponúklo akčnosť. Neváhal som a danú ponuku somuchopil, naučil som sa šnorchlovať a loviť červené koraly. Úplne som prepadol svetu pod hladinou. Nestihol som zaregistrovať, že 2 týždne ubehli a nastal čas návratu domov. Taliansko u mňa opäť boduje, taký skvost akým je Sardínia len tak ľahko nenájdete.


Mapa Sardínia

Online mapy na internete môžu pred cestou a počas jej plánovania zohrať významnú pomocnú úlohu. Na cestu si však pribalte aj jednu turistickú mapu krajiny, alebo miesta kam cestujete. Často mi práve mapa "zachránila život". Sardínia je obzvlášť zaujímavá a priam núti k potulkám, preto neskysnite na pláži, zoberte mapu a putujte po krajine.


Zobraziť Taliansko Sardínia na väčšej mape


Autor: Ilém Hárniš Tulák,

P.S. navštívte domovskú stránku >> Potulky Taliansko


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára