Lago di Garda, najväčšie jazero Talianska

Taliansko / Veneto, Lombardia, Trentino / Lago di Garda

dovolenka Lago di Garda
Dovolenka Lago di Garda
Taliansko je turistická veľmoc, ktorá vie potešiť srdce každého cestovateľa, uspokojiť všetky cestovateľské potreby a túžby. Ak vás zaujímajú jazerá, Taliansko ponúka hneď niekoľko super jazerných destinácií. Snáď každý znalec Talianska začne menovať od najväčšieho jazera. Dovolenkový gigant Lago di Garda s turistickým potenciálom, ktorým sa môže pokojne porovnávať s niektorými menšími krajinami. Strediská okolo jazera zarobia na cestovnom ruchu viac, než napr. Slovensko. Lago di Garda (jazero Garda) je obrovské prírodné jazero, ktoré sa nachádza na rozhraní regiónov Veneto, Lombardia a Alto Adige, v prekrásnom prostredí Alpskej prírody.

Jazero Garda (v taliančine "Lago" znamená "Jazero") je podlhovastého tvaru, orientované severo-južne. Jeho stred tvorí hranicu regiónov Veneto a Lombardia. Celý severný cíp jazera leží v regióne Trentino - Alto Adige. Jazero má rozlohu úctyhodných 370 km². Jeho dĺžka činí 50 km a šírka 17 km, maximálna hĺbka vody dosahuje až 346 m. Po celom pobreží, ktorého dĺžka činí 158 km, je jazero husto osídlené. Takmer všetky sídla slúžia ako turistické strediská. Hladina jazera sa nachádza v nadmorskej výške len 65 m, obkolesená nádhernými horami je ideálnym miestom na dovolenku v lete i v zime.

Hornatosť okolia sľubuje kvalitnú pešiu aj cyklo turistiku. Východný breh Jazera Garda lemuje alpský horský masív Monte Baldo, ktorý dosahuje nadmorskú výšku až 2.218 m n.m. Za jeho horizontom sa nachádza dokonca slušné lyžiarske stredisko Bretonico. Na najvyšší vrchol Monte Baldo vedie aj vyhliadková lanovka. Z vrchola je možné podniknúť mnohé turistické, alebo cyklistické túry. Nádherné výhľady zabezpečia aj niekoľko hodinové potešenie duši.

Garda je esenciou Talianska

Prezentačné video, takto vyzerá jeden perfektný deň strávený pri jazere - dovolenka Lago di Garda.

Strediská na pobreží Lago di Garda

Len spísať najznámejšie strediská pri jazere Garda zaberie poriadne veľa miesta na papieri. Približne 50 dôležitých stredísk uvádzam v poradí od severu, proti smeru hodinových ručičiek. Okružnú jazdu okolo jazera som začal v regióne Lombardia (Limone sul Garda) smerom na juh, pokračujem cez Veneto, Alto Adige späť do penziónu, v ktorom sme bývali. Jazdu sme rozdelili na niekoľko dní, aby sa dalo v pohode kochať a fotiť. Časť som prešiel na bicykli, najťažšiu časť autom, aby som preskúmal aj rôzne odbočky do malebných údolí. Za týždeň sa tu nedá stihnúť všetko, ani spôsobom "rýchle kuknutie". Žiadalo by sa vyčleniť jedny celé prázdniny a vyskúšať si rolu napr. spisovateľa, ktorý sa chystá napísať svoj celosvetovo úspešný román počas letných prázdnin a vycestuje na dva mesiace do romantickej vily k jazeru.

Cesty okolo jazera Garda sú miestami poriadne strmé a počas letnej sezóny tu bolo pekne rušno. Človek by čakal, že väčšina turistov sa bude vyhrievať na plážach pri vode, ale ak vyrazíte na bicykel, nadobudnete pocit, že sú všetci na ceste. Každopádne ide o nádherný cyklistický zážitok. Okolie jazera Garda poskytuje desiatky zaujímavých okruhov pre horské bike od náročných až po jednoduché okruhy popri pobreží. Fanúšik dvoch kolies by tu mal čo robiť celé leto a asi by nevyčerpal všetky možnosti. Popri Elbe by som zaradil aj Lago di Garda medzi cyklistické čerešničky v Taliansku. A je ich naozaj veľa, veď Taliansko je krajinou Giro d'Italia, takže núdzou o cyklo trasy určite netrpí.

Strediská na pobreží Lago di Garda
Limone sul Garda, Pieve, Campione, Piovere, Muslone, San Giacomo, Gargnano, Bogliaco, Roina, San Giorgio, Vecchia, Pulciano, Toscolano Maderno, Maclino, Bornico, Gardone Riviera, Barbarano, Salo, Campoverde, Cisano, Portese, San Felice, Manerba del Garda, Moniga del garda, Padenghe sul Garda, Desenzano, Sirmione, Peschiera, Gardaland, Mattarana, Caneva, Fosalta, Vanon, Lazise, Cisano, Bardolino, Garda, Torri del Benaco, Czero, Castelletto, Brenzone, Castello, Assenza, Cassone, Val di Sogno, Malcesine, Navene, Torbole, Linfano, Riva del Garda.

Mapa Lago di garda


Zobraziť - Taliansko mapa Lago di Garda na väčšej mape

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára