Lido di Jesolo kráľ severného Jadranu

Taliansko / Veneto / Lido di Jesolo

Dovolenka Lido di Jesolo
Dovolenka Lido di Jesolo
Veľká pestrosť trávenia dovolenky, ktorá sa ponúka spolu s ohromným množstvom ubytovacích zariadení všetkých typov a pre každý rozpočet, tak to je made in Lido di Jesolo. Od prvých rokov 20. storočia je jedno z najobľúbenejších plážových letovísk nielen v Taliansku, ale v celom svete. Mnohí priaznivci severného Jadranu potvrdia, že Lido di Jesolo je kráľ Jadranu.

Pláže v Lido di Jesolo, to znamená pätnásť kilometrov mäkkého, jemnozrnného piesku jantárovej farby, ktorá prezrádza jeho pôvod v neďalekých Dolomitoch na severe. Pláž ohraničujú rieky Piava a Sile. Charakteristické drevené móla ju rozdeľujú a v pravidelných intervaloch vstupujú do mora, aby zmiernili silu morských vĺn. Úhľadné rady kabíniek pozdĺž pláže, vzory a farby slnečníkov v mnohých radoch po rozľahlých piesčitých pláňach pobrežia a pestrofarebné kiosky s občerstvením, ktoré sa na jar objavia pod slnkom. Správne umiestnené tak, aby slúžili vlastnej časti pláže, hneď sprostredkujú návštevníkovi pocit že sa jedná o dobre organizovaný servis, príjemné miesto, kde nič nebude zasahovať a rušiť ich zaslúžený pokoj a mier vo Veneto počas vytúženej dovolenky v Taliansku.

Pláž je takmer neviditeľným spôsobom rozdelená na tri odlišné oblasti: Centro (Centrum), Faro ( Maják ), Pineta ( Borovicový háj ). Lido di Jesolo ponúka návštevníkom trblietavý piesok pre dovolenky na pláži, chladný tieň a živicou voňajúce ticho v borovicovom háji. Pláž sa tam rozširuje o tri kilometre pozdĺž ústia rieky Piava a vytvára sugestívnu kulisu samotnému moru. Milovníci veľkých plží nedajú dopustiť na Taliansko, najmä v oblasti severného Jadranu, kde kraľuje Jesolo.

Lido di Jesolo ponúka viac než len prvotriedne pláže

pláže a more
Lido Jesolo drevené móla na pláži
Ukryté medzi Jadranom a Alpami, ponúka Jesolo to najlepšie z miernej stredomorskej klímy, predovšetkým vďaka príjemnej dostupnosti Benátskej lagúny. Vďaka výsadnej geografickej polohe regiónu Veneto, ponúka táto oblasť tisíckam návštevníkov paletu prírodných prostredí, ktoré uspokoja každého dovolenkára. Sú tu obrovské pláže a tiché píniové háje, ale tiež prchavé kúzlo nekonečných vodných ciest Sile a Piavy, ktoré sa pomaly a voľne uberajú svojou cestou. Úrodnou, zelenou krajinou si plynú k podivuhodným riečnym parkom, ideálnym na romanticko-poznávacie cyklistické výlety osamote, alebo spolu so znalým miestnym sprievodcom cyklistom.

Keď hovoríme o výletoch, ďalšia povinná návšteva je miesto, kde sa Piava po 220 km dlhej ceste vlieva do Jadranu, Porto Cortellazzo. Vznik tejto malebnej rybárskej dediny pri východnom okraji Lido di Jesola siaha až do staroveku. Lagúna je v tejto oblasti splavná v celej svojej dĺžke a šírke. Návštevníkov láka k preskúmaniu podmanivej vodnej krásy, s bohatou flórou a faunou. Lagúna ponúka nielen nezabudnuteľné východy a západy slnka na vodnom horizonte, ale umožňuje návštevníkom plaviť sa ďalej a zanechať Jesolo v túžbe dosiahnuť ďalšiu významnejšiu trofej. Za trištvrte hodiny plavby dosiahnu jednu z najočarujúcejších destinácií na svete Benátky.

Perfektný deň v Lido di Jesolo

Prezentačné video, pozri ako vyzerá jeden perfektný top deň v Lido di Jesolo z pohľadu víťaziek súťaže o najkrajšiu ženu Talianska, Miss Taliansko 2008 Fiorelly Migliore a Miss Taliansko 2009 Diany Curmei.



Tipy na výlety v okolí Lido di Jesolo

Výlety vo Veneto, to nie sú len Benátky. Aj keď by sa dalo povedať, "čo viac si ešte chcete priať?". Vďaka zemepisnej polohe je Jesolo výhodným východiskovým bodom návštevy iných historických lokalít regiónu Veneto. Množstvo rekreantov, ktorých priláka dovolenka pri mori si urobia aspoň jeden deň oddych od mora a slniečka a vyrazia do okolia. Medzi lákadlá na výlety patria slávne a zaujímavé kultúrne mestá ako Treviso, Padova, Vicenza a Verona, architektonicky majstrovská Villa Pallladian na rieke Brenta. Aj kategória tzv. "menšie mestá" Oderzo, Altino, Asolo, Este, Monselice, Montagnana a Marostica majú čo ukázať. Sú to jedinečné a bezkonkurenčné miesta tradície, kultúry a histórie, ktoré si fakt zaslúžia jednodňovú návštevu.

Dobrý tip: urobte si výlet loďou na benátske ostrovy Burano, Murano pre zážitok z farieb: Prinesiete si krásne fotky a možno aj unikátny suvenír z muránskeho skla.

Lido di Jesolo ponúka prevážne ubytovanie v hoteloch

Lido di Jesolo hotely
ubytovanie v hoteloch
Miesto, ktoré spĺňa nároky na križovatku rôznorodosti kultúr, tradícií, histórie a národov; to je Lido di Jesolo. Poskytuje všetky ubytovacie služby, čo nie je najmenší problém vzhľadom k tomu, že jeho široký sortiment zariadení spĺňa všetky požiadavky a prostriedky bez kompromisov na kvalite ponúkaných služieb. Lido di Jesolo sa skutočne môže pochváliť s viac ako 400 hotelmi a 15.000 villami a ďalšími druhmi ubytovania (apartmány, izby atď.) umiestnenými blízko pri pláži alebo priamo na pláži. Za nimi sa rozliehajú rozsiahle zelené plochy, ktoré sa rozširujú smerom k pokojným borovicovým hájom. Pre tých, ktorí počas dovolenky dávajú prednosť bližšiemu kontaktu s prírodou, sú dokonalým riešením kempy a prázdninové dedinky na okrajoch strediska. Aj vďaka univerzálnosti v otázkach ubytovania možno potvrdiť úvodné slová, že Lido di Jesolo je kráľom severného Jadranu.

Stojeden spôsobov, ako zostať zdravý a fit

Lido di Jesolo aqualandia
život detí v Lido di Jesolo
S istotou môžem tvrdiť, že športoví nadšenci, ktorí chcú zostať vo forme budú počas dovolenky v Lido di Jesole nadšení. Čakajú na nich vybavené zariadenia a super strediská na profesionálnej úrovni, športoviská, prístavy a najrôznejšie atrakcie. Jesolo má päť dokov pripravených zvládnuť remeslá všetkého druhu a ich špeciálne vyškolení pracovníci vám osobne pomáhajú čeliť úskaliam plavby a windsurfingu. Dávate prednosť splavovaniu riek? Šupho na lekcie kanoistiky v lagúne. Lekcie potápania umožnia preskúmať podmorský svet. Vymýšľajte ďalšie aktivity, nič z toho nebude nemožné. Vyskúšať môžete príležitosti ako zostať aktívni a baviť sa súčasne: nap. tenisové kurty, športoviská pre basketbal, volejbal, futbal, petanque a minigolf. Majstrovská dráha pre motokáry, veľký aquapark plný atrakcií včetne obrovskej veže pre bungee jumping.

Milujete jazdu na dvoch kolesách? Preskúmajte vnútrozemie. V Lido di Jesolo máte vždy k dispozícii dostatok bicyklov a cyklistických cestičiek. Ak chcete pridať dotyk súťaživosti a víťazenia, môžete sa vždy zaregistrovať na niektorý z mnohých turnajov v basketbale, bocce, minifutbale a plážovom volejbale, ktoré sú organizované plážovým personálom počas celého leta. Okrem toho, kto trpí artritídou, reumou, alebo nadváhou a súvisiacimi problémami, môže využiť služby ktoré ponúka preslávené "Centrum slnenia", založené už v roku 1950 v západnej časti Jesola. Jeho zariadenia a liečebné vlastnosti morského piesku a morskej vody slúžia na liečbu množstva neduhov a ochorení.

Zábava a nočný život, aký program máme na dnešný večer ?

Lido di Jesolo večer
večerná zábava, víno, hudba, tanec
Nočný život v Jesolo je výnimočný aj pre Jadranské pobrežie, ktoré je obzvlášť aktívne v tejto disciplíne. Ale čo ho robí tak jedinečným a mimoriadnym? Takmer 2.000 obchodov a lokálov otvorených až do neskorých nočných hodín. Veľká multiposchodová diskotéka a tanečné kluby, kde sa dá počúvať všetky druhy hudby. Puby so širokou škálou pív a koktailov. Piano bary, kde môžete spievať spolu s priateľmi. Arkády a zábavné parky pre mladých aj starých. Pizzerie, reštaurácie, snack bary a tratórie pre ochutnávanie celého radu kulinárskych špecialít regiónu Veneto, najmä plodov mora. Vyskúšajte "sarde in saor", "risotto coi peoci" alebo prvotriedny tanier rybárov, vyprážané ryby a polenta "brustolada". Početné večerné udalosti, ako koncerty, hudobné festivaly, módne prehliadky, kultúrne výmeny, námorné slávnosti, ohňostroje a vonkajšie bábkové predstavenia prispievajú k ďalším oživeniam centra a jeho večerného života. Koná sa tu množstvo najrôznejších tradičných festivalov napr. námorný festival na Cortellazzo, kvetinový a melónový festival, festival vína a hrozna, miestne vnútrozemské festivaly a množstvo vonkajších veľtrhov a trhov. Možno tu zažiť a prežiť rôzne možnosti tradícií a kultúry oblasti, ktorých počiatky sa datujú do starovekej Rímskej ríše.

Mapa Lido di Jesolo

Mapa prezrádza, že cesta do Lido di Jesola z Bratislavy trvá približne 6 hodín s dvoma prestávkami na kávu a občerstvenie. Trasa Vieedeň - Graz - Klagenfurt - Udine - zjazd z diaľnice Sant´ Dona di Piave - Lido di Jesolo (660 km) sa dá v pohode urobiť aj šoférovi začiatočníkovi (stále po diaľnici).


Zobraziť Taliansko Veneto na väčšej mape


Autor: Ilém Hárniš Tulák,

P.S. navštívte domovskú stránku >> Potulky Taliansko



Niečo na pobavenie:

Občas mi to nedá, ak sa práve pri práci objaví nejaká pecka, musíim ju posunúť ďalej.
Tak tu je:

Aľe šak som nebul včera až taky spity!!
- HEEEEJ ? ....Šmaril ši mojho škrečka na žem a zreval "PIKAČU" vyberam sebe tebe! Potom ši zaľiz do skrini a hodzinu ši vriskal, že vchod do NARNII neidze. Potom ši reval na muj motor "OPTYMUS" ja znam, že to ty! PRETRANSFORMUJ ŠE! ... Zvyšok noci ši vypuščal bazen s tym, že hľedaš NEMA, a kedz ši še vracal domu obejmul ši bezdomovca z vriskotom: Dumbledore ty ši živi !!! ..... a kedz ši prišol ku vlastnej žene, ta ši jej chcel silu mocu z paľca obručku zobrac zo slovami: "FRODO TEN PERSCEŇ MUŠIME ZNIČIC!!!!


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára