Taormina najkrajšie letovisko v Taliansku

Taliansko / Sicília / Taormina

Taormina
Taormina amfiteáter, Etna
Pôvaby najkrajšieho sicílskeho letoviska Taormina, rozkladajúceho sa na úbočiach hory Monte Tauro s výhľadom na more a sopku Etna, sa nedá prechváliť. V toku storočí uchvátila zástupy spisovatľov, umelcov, aristokratov i kráľov. Taormina je pravidelne laickou i odbornou verejnosťou označovaná za najkrajšie letovisko Talianska. Dnes sa tu konajú letné filmové festivaly. Vtedy sa mestečko zaplní medzinárodnou filmovou smotánkou. Rozkvitajúca Taormina pohŕda banálnymi ekonomickými problémami ostrova, jej pôvaby a krása však rozhodne nie sú umelé. Je totiž dokonale zachovaným stredovekým mestom, ktoré bolo v 9. storočí hlavným mestom byzantskej Silcílie. Na lovcov zážitkov, ktorí sa dokážu odtrhnúť od nákupov a plážových radovánok, tu čakajú mimoriadne zážitky. V júli a auguste je Taormina plná turistov a nie je ľahké nájsť ubytovanie, nie to stôl v reštaurácii. Vhodnejší čas na návštevu je v mesiacoch apríl, máj, september, kedy davy trocha preriednu. Vlaková stanica Taormina – Giardini sa nachádza na úpätí Monte Tauro. Na autobusovú stanicu miestnych i medzinárodných liniek na Via l. Pirandello vás dopraví spoločnosť Interbus. Pár minút chôdze do kopca sa nachádza vstup do starého mesta a začiatok triedy Corso Umberto I., ktorá ním prechádza.

Grécky amfiteáter v Taormina

Taormina.
Hlavný turistický ťahák celej Taorminy je slávne Teatro Greco, ktoré je v scenérii so sopkou Etna pýchou nielen miestnych, ale celého ostrova Sicília. Divadlo v tvare podkovy zasadené v horskom svahu pôsobí, ako keby bolo zavesené voľne v priestore medzi morom a oblohou. Vzniklo v 3. storočí pred n. l. a má najdramatickejšiu polohu zo všetkých antických divadiel. Grécky architekt ponechal pôvodne divákom aj úchvatný pohľad na sopku Etna a záliv Scchisò. Rimania však v 1. storočí n. l. nádhernú panorámu necitlivo zakryli monumentálnym priečelím scény a ako by to nestačilo, odstránili tiež javisko a orchestru a pretvorili ich na arénu polkruhového tvaru učenú na gladiátorské zápasy. V 12. storočí prestavala španielska rodina Costanza d'Aragona divadlo na vilu, v hornej časti hľadiska si postavila dom; pri pohľade na javisko, po pravej strane. Beh času našťastie väčšinu týchto úprav odniesol a rozpadajúce sa pozadie scény pozvoľne odhaľuje úchvatnú prírodnú panorámu. V lete sa v divadle koná medzinárodný umelecký festival Taormina Arte. Na vrchole sezóny je tu veľmi rušno a najlepšie si divadlo prehliadnete, ak sem zavítate skoro ráno, skôr než dorazia davy turistov.

Zaujímavosti mestečka Taormina

Jednou z výhod Taorminy je nerušene sa túlať úzkymi uličkami stredovekého mesta, prezerať si obchodíky so starožitnosťami a umeleckými predmetmi, obchodíky s delikatesami i značkové butiky. Keď pre vás táto zábava stratí pôvab, vydajte sa ako väčšina návštevníkov na nádherné námestie Piazza 9. Aprile, kde sa pred vami otvorí úchvatný panoramatický výhľad na sopku Etna. Ochladiť sa môžete v tom najroztomilejšom rokokovom kostole Chiesa San Giuseppe.

Na západnom konci sa týči brána s orlojom z 12. storočia Porto di Mezzo e Torre dell'Orologio, ktorou sa dostanete do najstaršej štvrti Borgo de Medievale. Dôjdete na námestie Piazza del Duomo, kde mládež posedáva na obrube barokovej fontány z roku 1635 so sochou dvojnohej Kentaurky, ktorá je symbolom Taorminy.

Na východnej strane námestia stojí katedrála z 13. storočia. Počas renesancie bola vďaka španielskej šľachte viackrát upravovaná. Pallazzo Duca di Santo Stefano s normansko – gotickými oknami nie je prístupný verejnosti. V Pallazzo Corvaja sídli turistická kancelária. V Pallazzo Ciampoli sa ukrýva hotel Pallazzo Vecchio. Neďaleká gotická Badia Vecchia zo 14. storočia sa pýši radom arabsko – normanských prvkov.

Nad mestom Taormina sa týči hora Monte Tauro, ktorého vrchol vo výške 378 metrov nad morom je prístupný po závratne strmom schodišti. Na hore sa týčia vetrom ošľahané ruiny saracénskeho hradu a kostol Santuaria Madonna della Rocca. Výhľad na okolie je úchvatný.

Môžete sa vydať do bujne kvitnuceho parku Parco Duchidi Cesarò. Dnes je to jeden z najpríjemnejších verejných parkov na celej Sicílii, plný omamne voňajúcich magnólií, ibiškov, bugaviliíí, kaktusov a cyprusov, s ihriskom pre deti a krásnym výhľadom na záliv.

Z mesta rovno na pláž Lido Mazzarò premáva lanovka. Na pláži nájdete množstvo barov a reštaurácií, môžete si prenajať ležadlá a slnečník. Vpravo od pláže sa nachádza v malebnej zátoke miniatúrny ostrovček Isola Bella. Na pláži si môžete prenajať čln a vraziť na okružnú plavbu okolo mysu Capo Sant 'Andrea, ktorý je dnes chránenou prírodnou rezerváciou a jej skalnaté brehy sú rajom pre milovníkov šnorchlovania. Potápačský klub a centrum ponúkajú celý rad potápačských kurzov. Piesčitá pláž Spisone sa nachádza asi desať minút chôdze od zastávky lanovky.

Film Taormina

Taorminu zvečnilo mnoho návštevníkov prostredníctvom svojich video nahrávok, ja som v čase návštevy ešte nenosil kameru iba mapu. Preto som vybral jedného z publikujúcich na Youtube, vyzerá to na dobrú prácu.



Mapa Taormina


Zobraziť Taliansko Sicília na väčšej mape

Ilém Hárniš Tulák,

P.S. navštívte domovskú stránku >> Potulky Taliansko


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára